Entre les hortalisses de la
nostra terra n’hi ha una que va guanyant importància a la cuina a mesura
que anem sentint la suau carícia del sabor que ens regala. És el fonoll.
Des de l’antiguitat ha estat
una hortalissa més lligada a la salut que a l’alimentació. Els monjos
benedictins sembla que l’usaven com a remei per tractar problemes de
l’estómac. El cert és que aquesta és una de les seves millors aplicacions,
ja que és digestiva, i evita la formació d’incòmodes gasos com a
conseqüència del metabolisme digestiu. També ens ajuda a anar de ventre,
problema molt freqüent entre les dones.
La manera de prendre’l tant
pot ser cru a les amanides (la part més blanca), però la verda no cal
llençar-la perquè, a trossets molt petits, ens servirà com a condiment per
donar gust a quantitat de plats i de pas gaudir de les seves propietats
medicinals, així com també a la verdura barrejant-la amb altres hortalisses.
El fonoll, a més de servir
per al budell, també és un bon remei
per a la tos que acompanya els refredats o la grip i, gràcies als seus
carotens, és un bon reforç per a les defenses.
Descobriu aquest gran
desconegut.
La recepta : “Amanida de fonoll i mandarina”
Els ingredients:
1 bulb de fonoll.
2 cebes mitjanes.
1 safata de ruca.
4 mandarines.
50gr dàtils.
100gr d’avellanes.
3 tiges de cebollí.
1 iogurt tipus grec
1 culleradeta de suc de llimona.
Oli d’oliva, sal i pebre.
La preparació:
1. Traieu la part exterior del bulb de
fonoll i talleu-lo a làmines fines.
2. Peleu les cebes i talleu-les també a
làmines fines.
3. Netegeu si s’escau les fulles de ruca.
4. Peleu les mandarines, traieu tots els
filaments blancs i talleu-les a rodanxes.
5. Prepareu la salsa, barrejant el iogurt
amb una cullerada de suc de llimona, sal, pebre i les avellanes picades. Un
cop ben barrejat, afegiu-hi 3 cullerades d’oli d’oliva i bateu-ho fins a
aconseguir una salsa emulsionada.
Presentació:
En un bol mescleu el fonoll,
la ceba, la ruca i les mandarines. Afegiu-hi els dàtils partits per la
meitat i sense pinyol.
Amaniu-ho amb la salsa de
iogurt i per sobre poseu-hi les tiges de cebollí.
Imatge de "La Pera" - mercecrespi@gmail.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada