diumenge, 12 de febrer del 2012

El fonoll cuida el nostre estómac



Entre les hortalisses de la nostra terra n’hi ha una que va guanyant importància a la cuina a mesura que anem sentint la suau carícia del sabor que ens regala. És el fonoll.
Des de l’antiguitat ha estat una hortalissa més lligada a la salut que a l’alimentació. Els monjos benedictins sembla que l’usaven com a remei per tractar problemes de l’estómac. El cert és que aquesta és una de les seves millors aplicacions, ja que és digestiva, i evita la formació d’incòmodes gasos com a conseqüència del metabolisme digestiu. També ens ajuda a anar de ventre, problema molt freqüent entre les dones.
La manera de prendre’l tant pot ser cru a les amanides (la part més blanca), però la verda no cal llençar-la perquè, a trossets molt petits, ens servirà com a condiment per donar gust a quantitat de plats i de pas gaudir de les seves propietats medicinals, així com també a la verdura barrejant-la amb altres hortalisses.
El fonoll, a més de servir per al budell, també és un bon  remei per a la tos que acompanya els refredats o la grip i, gràcies als seus carotens, és un bon reforç per a  les defenses.
Descobriu aquest gran desconegut.

La recepta : “Amanida de fonoll i mandarina”

Els ingredients:
1      bulb de fonoll.
2      cebes mitjanes.
1      safata de ruca.
4       mandarines.
50gr   dàtils.
100gr d’avellanes.
3       tiges de cebollí.
1       iogurt tipus grec
1       culleradeta de suc de llimona.
 Oli d’oliva, sal i pebre.

La preparació:

1.  Traieu la part exterior del bulb de fonoll i talleu-lo a làmines fines.
2.   Peleu les cebes i talleu-les també a làmines fines.
3.  Netegeu si s’escau les fulles de ruca.
4.  Peleu les mandarines, traieu tots els filaments blancs i talleu-les a rodanxes.
5.  Prepareu la salsa, barrejant el iogurt amb una cullerada de suc de llimona, sal, pebre i les avellanes picades. Un cop ben barrejat, afegiu-hi 3 cullerades d’oli d’oliva i bateu-ho fins a aconseguir una salsa emulsionada.

Presentació:
En un bol mescleu el fonoll, la ceba, la ruca i les mandarines. Afegiu-hi els dàtils partits per la meitat i sense pinyol.
Amaniu-ho amb la salsa de iogurt i per sobre poseu-hi les tiges de cebollí. 



Imatge de "La Pera" - mercecrespi@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada