diumenge, 19 de febrer del 2012

Els Maduixots del Maresme



Entre les fruites que més simbolitzen el canvi d’estació i que, a més a més, són unes de les millors acceptades pel conjunt de la família tenim les maduixes.
Per menjar una maduixa utilitzem la mateixa posició dels llavis que per fer un petó; això ja de per sí ens dóna alguna pista sobre una de les seves propietats més singulars: afavorir el desig sexual. El seu contingut en manganès, un oligoelement que intervé en molts processos metabòlics, ens ajuda a tenir la ‘líbido’ en bona forma.
També la natura ens ha dotat la maduixa d’altres propietats, que en fan una fruita bàsica en la lluita contra malalties oncològiques. La raó és el seu contingut en àcid el·làgic (com el raïm i les cireres), que actua netejant l’organisme d’agents externs nocius per a la salut; també l’alt contingut en vitamina C (85mg per tassa) fa que sigui un producte antioxidant que disminueix els factors de risc, tant oncològics com cardiovasculars.
Aquesta vitamina també intervé en la formació de col·lagen, ossos i dents i afavoreix l'absorció del ferro dels aliments. Conté una proporció d'àcid fòlic que intervé en la producció de glòbuls vermells i blancs i en la formació d'anticossos. Son molt recomanables en casos d'hipertensió arterial degut al seu elevat contingut en potassi i baix en sodi. Tenen efectes diürètics beneficiosos en cas de gota i litiasi renal. 
Dos o tres cops per setmana menjar una tassa d’aquesta fruita durant l’època de recol·lecció pot ser una bona opció per a tota la família (si preneu aspirines s’ha d’augmentar la quantitat de maduixes, ja que aquest fàrmac dificulta l’absorció d’algunes vitamines que porten les fruites).
Algunes zones del Maresme tenen un microclima que fa que el sol hi toqui més hores durant l'hivern i un sòl que permet que les maduixeres hi creixin més i millor. A les zones més muntanyoses, amb els terrenys amb pendent, l'angle d'incidència dels raigs solars a l'hivern és major i per tant reben més radiació i, per una altra banda, la capacitat de drenatge del sauló permet un millor desenvolupament de l'arrel de la planta.
Les maduixes del Maresme es caracteritzen per tenir un color vermell intens, un sabor molt dolç amb un punt d'acidesa, una textura carnosa i un agradable aroma. Si al l’hora de preparar-les els afegiu suc de taronja o altres fruites de temporada, convertirem aquest plat en una autèntica bomba de salut per a l’organisme.
No deixeu passar la temporada sense introduir aquest aliment en la dieta ja que, a part de les qualitats abans esmentades, és una fruita molt baixa en calories i per tant fantàstica per als règims d’aprimament i és, a més, una autèntica delícia per al paladar.

LA RECEPTA : “GASPATXO DE MADUIXES AMB CREMA DE MENTA”
És un plat refrescant i es pot servir com a entrant o com  a postres. El meu consell : per deixar bocabadats als convidats, presenteu-lo com a primer plat. És molt original.
Els ingredients:
550 gr. de maduixes.
5  tomàquets pelats, sense pell ni llavors.
4  fulles de menta.
8  fulles de menta per decorar el plat.
4  fulles d’alfàbrega.
1  préssec pelat.
80 gr. de sucre.
80 gr. de suc de taronja.
1   polsim de canyella en pols.
1   polsim de pebre negre.
1   rajolí de vinagre de Jerez.
Per la crema de menta:
200 ml de nata per muntar.
1  got de llet.
35 gr. de sucre.
La preparació del gaspatxo:
Posar tots els ingredients al vas batidor (si teniu la Thermomix, us anirà fenomenal) i triturar-ho tot,  desprès es pot passar (o no ) pel colador xinès, depenent de com us agradi més la textura.  
La preparació de la crema de menta :
1. Muntem la nata fins que quedi textura de crema, espesseta.
2. Posem en un caçó la llet amb la menta i la portem a bullir. En el moment que arranqui el bull, parem el foc, ho tapem, i deixem infusionar durant 15 minuts.
3. Un cop infusionat ho passem per el turmix (per què quedi triturada la menta) i ho incorporem a la crema, tot remenant.
4. Reservem a la nevera, tapat.
Presentació:
Posem el gaspatxo al plat, tirem la crema de menta fent algun dibuixet i col·loquem alguna fulla de menta  per decorar.  
  
Imatge de La Pera - mercecrespi@gmail.com




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada